ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


15 Οκτ 2010

Επιχείρηση Πάνθηρας!

Τον Οκτώβρη του 1943 τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα εισβάλουν στην Πίνδο και πυρπολούν πολλά από τα χωριά της. Στόχος τους, να αποδυναμώσουν το «Αντάρτικο» που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι η κυρίαρχη δύναμη και ουσιαστικά έχει καταφέρει να φτιάξει μια «ελεύθερη ζώνη» μέσα στην καρδιά της κατεχόμενη Ελλάδος.
Η επιχείρηση αρχίζει στις 18/10/1943, διεξάγεται σε τρία μέτωπα και το Ηλιοχώρι είναι ένα από τα πρώτα χωριά που καίγονται.
Στο βιβλίο του -  "Επιχείρηση «Πάνθηρας», οι Γερμανοί εισβάλουν και πυρπολούν την Πίνδο" - ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης αναφέρεται σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή (κυρίως όσο αφορά το μέγεθος της) ναζιστική θηριωδία, που κατάστρεψε χιλιάδες ανθρώπους.
Αν και καταπιάνεται σχεδόν αποκλειστικά με τα χωριά της Νότιας Πίνδου, η εξαίρετη δουλειά που έχει κάνει μας δίνει μια πλήρη εικόνα για το τι συνέβη στην περιοχή εκείνο τον καιρό.
Αρχικά ο συγγραφέας μας πληροφορεί για την κοινωνική και οικονομική ζωή των χωριών ενώ στην συνέχεια κάνοντας μια λεπτομερέστατη έρευνα σε αρχεία ακόμη και του Γερμανικού στρατού, μας παρουσιάζει αναλυτικά το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πάνθηρας» των Ναζιστικών στρατευμάτων.
Παράλληλα μια σειρά φωτογραφιών της εποχής μας δίνουν εικόνα τόσο από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα όσο και από το μέγεθος των καταστροφών που υπέστησαν τα χωριά της Νότιας Πίνδου.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που συνέλλεξε ο συγγραφέας για την τύχη των πρωταγωνιστών της εποχής.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και μπορείτε να το προμηθευτείτε ερχόμενοι σε επαφή με τον συγγραφέα 
Δημήτρη Κωνσταντινίδη:
e-mail: dikonnidis@yahoo.gr
τηλ. 6973383700


ΠΗΓΗ: iliochori.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου